Merihistorian päivät 2017 - Call for papers

07.07.2016 13:09

ESITELMÄKUTSU (call for papers): Suomi saarena. Merihistorian Päivät 2017

Suomen merihistoriallinen yhdistys ja Suomen meriarkeologian seura järjestävät Merihistorian Päivät Kotkassa Merikeskus Vellamossa 24.–26.3.2017. Yhteistyökumppanina on Suomen merimuseo ja teemana on tällä kertaa Suomi saarena.

Kolmipäiväinen Merihistorian Päivät-seminaari kokoaa yhteen merihistoriasta, meriarkeologiasta, merietnologiasta ja laivahistoriasta koostuvat tutkijat ja alan harrastajat. Kansainvälisen seminaarimme aiheena on merellisten yhteyksien merkitys maamme yhteiskunnalliselle, taloudelliselle ja henkiselle kehitykselle. Alustajiksi ovat lupautuneet professori Isaac Land (Indiana State University), professori Robert Lee (University of Liverpool) sekä enhetschef Lars Einarsson (Kalmar Läns Museum).

Toivomme esitelmiä hyvin laveasti Suomi saarena -teemasta, muun muassa työnteon ja tuotannon vuosirytmin muutoksen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen näkökulmista, satamista taloudellisen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen paikkoina sekä meriliikenteen merkityksestä Suomen ulkomaankaupan tavaravirroille, turismille ja huoltovarmuudelle. Muita Suomi saarena- teeman aiheita voivat olla myös työvoiman liikkeet yli meren sekä salakuljetuksen merelliset mahdollisuudet. Hylyt sekä kalastajien, talonpoikaispurjehtijoiden ja huviveneilijöiden suorat yhteydet muihin maihin ovat myös aiheita, joita toivomme käsiteltävän Merihistorian Päivien esitelmissä. Ymmärrämme päivien teeman hyvin laajasti, ja toivomme ehdotuksia myös muista teemaa sivuavista aiheista ja toivotamme kaikki merellisestä perinnöstä kiinnostuneet tutkijat ja harrastajat mukaan tapahtumaan!

Toivomme noin 20 minuutin esitelmää. Lyhyempiä, erittäin vapaamuotoisia esitelmiä (noin 5 minuuttia) ja tutkimusideoita voi lisäksi tulla esittämään perjantai-iltana järjestettävään harrastajatutkija-tapaamiseen. Tässä vaiheessa pyydämme yhden liuskan (noin 2 500 merkkiä) pituisen tiivistelmän ja esitelmän otsikon, jonka pyydämme lähettämään 31.8.2016 mennessä Merihistorian Päivien työryhmän puheenjohtaja Sari Mäenpäälle (smaenpaa@hotmail.com). Tähän osoitteeseen voi lähettää myös mahdolliset tiedustelut.